Asztrológiai fogalomtár

A Deklináció az asztrológiában

2 Mins read

A deklináció az asztrológiában az egyik alapvető koordináta, amely segít meghatározni egy adott égitest vagy pont helyzetét az éggömbön. A deklináció szögtávolságot jelöl északra vagy délre az Égi Egyenlítőtől, és fokokban mérjük.

Az Égi Egyenlítőre állított merőleges meridián pontja a Kos 0. fok, amely az Ekliptikát metszi, és az erre állítható meridián pedig a Föld forgástengelyének égi metszéspontján halad át. Ez a koordináta-rendszer lehetővé teszi számunkra, hogy pontosan meghatározzuk egy égitest vagy pont helyzetét az égbolton.

A deklinációt 0-90 fokig számoljuk, pozitív előjellel, ha az északi irányú, és negatív előjellel, ha déli irányú. Például, ha egy adott bolygó deklinációja +30 fok, akkor ez azt jelenti, hogy ez a bolygó Égi Egyenlítő fölé emelkedik és északra található. Ha viszont a deklináció -30 fok lenne, akkor ez azt jelentené, hogy ez a bolygó Égi Egyenlítő alatt van és déli irányú.

A deklináció mellett a rektaszcenzió is fontos koordináta az asztrológiában. A rektaszcenzió azt jelöli, hogy egy adott égitest vagy pont mennyi időt töltött el a Tavaszponttól azonos irányban haladva. A rektaszcenziót szintén fokokban mérjük, és pozitív előjellel adjuk meg, ha az irány megegyezik a Nap látszólagos mozgásával, vagyis 0-180 fokig pozitív előjellel. Ha viszont ellentétes irányba haladunk, akkor a rektaszcenzió negatív előjellel rendelkezik.

A deklináció és a rektaszcenzió kombinálása lehetővé teszi számunkra, hogy pontosan meghatározzuk egy adott égitest vagy pont helyzetét az éggömbön. Az asztrológiai elemzésekben ezeket a koordinátákat gyakran használják a horoszkópok készítése során, valamint az asztrológiai események és hatások alaposabb megértéséhez.

Fontos megjegyezni, hogy az asztrológia nem tudományosan megalapozott diszciplína, és sokan vitatják annak hatékonyságát és pontosságát. Azonban rengeteg ember hisz az asztrológiában és használja azt a mindennapi életben. A deklináció és a rektaszcenzió segít abban, hogy a hívők jobban megértsék az égitestek mozgását és hatásait az asztrológiai elemzések során.

Related posts
Asztrológiai fogalomtár

A Zodiákus az asztrológiában

2 Mins read
A Zodiákus az asztrológiában egy fontos fogalom, amely az égen elhelyezkedő állatövet jelenti. Ez az asztrológia talán legismertebb eleme, és alapvetően meghatározza…
Asztrológiai fogalomtár

A Zenit az asztrológiában

2 Mins read
A Zenit az asztrológiában fontos szerepet játszik, mivel a horoszkóp elemzése során segít meghatározni a személy életterületeinek erősségét és jelentőségét. A Zenit…
Asztrológiai fogalomtár

A Világidő az asztrológiában

2 Mins read
A Világidő fogalma az asztrológiában olyan időtartamot jelent, amely a Nap látszólagos pályájának, vagyis zodiákuson keresztüli útjának időbeli hosszát méri. Ez a…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük