Asztrológiai fogalomtár

A Zodiákus az asztrológiában

2 Mins read

A Zodiákus az asztrológiában egy fontos fogalom, amely az égen elhelyezkedő állatövet jelenti. Ez az asztrológia talán legismertebb eleme, és alapvetően meghatározza a horoszkópok és az asztrológiai elemzések alapjait. A Zodiákus egy pontosan meghatározott szélességű és 360° hosszú sávot jelöl az égen, amelyen belül látszólag mozognak az asztrológiai értelemben vett bolygók.

A Zodiákust 12 állatövi jegyre osztják fel, amelyek egyenlő, 30°-os hosszúságban helyezkednek el egymás mellett. Az állatövi jegyek a Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg, Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő és Halak. Fontos megjegyezni, hogy ezek a jegyek nem esnek egybe a névadó csillagképekkel a tavaszpont precessziós hátrálása miatt. Az ókori csillagjegyek „máshol vannak”, mint a maiak.

A Zodiákus jegyei csak részben tartalmazzák a névadó csillagképek struktúráját. Az ókorban a csillagos égboltot 13 területre osztották, amelyeket az állatövi jegyek és a névadó csillagképek alkottak. Azonban később a 13. csillagképet, a Serpentariust kihagyták, mivel nem illeszkedett bele az egyenlő 30°-os osztásba. Így alakult ki végül a jelenlegi 12 állatövi jegy.

A Zodiákus első ismert változatát i.e. 450 körül alkották meg Mezopotámiában, majd a görögök átvették és terjesztették el a világon. A görögök sokat tettek hozzá az asztrológiához és kifejlesztették a horoszkópok rendszerét is, amelyek alapján az egyes jegyekhez tartozó személyiségtípusokat és jellemzőket határozzák meg.

Az asztrológiai értelmezésben minden állatövi jegynek saját jellemzői és tulajdonságai vannak, amelyek befolyásolhatják egy személy személyiségét és sorsát. Az asztrológusok az adott születési időpont alapján határozzák meg egy személy horoszkópját, amely általában tartalmazza az illető születési jegyét is.

Összességében a Zodiákus az asztrológia egyik alapvető fogalma, amely meghatározza az állatövi jegyeket és az ezekhez tartozó jellemzőket. Bár a Zodiákus nem tudományosan bizonyított és sokan vitatják hitelességét, mégis népszerű maradt az évszázadok során, és számos ember hisz benne és használja az asztrológiai elemzéseket életük irányítására.

Related posts
Asztrológiai fogalomtár

A Zenit az asztrológiában

2 Mins read
A Zenit az asztrológiában fontos szerepet játszik, mivel a horoszkóp elemzése során segít meghatározni a személy életterületeinek erősségét és jelentőségét. A Zenit…
Asztrológiai fogalomtár

A Világidő az asztrológiában

2 Mins read
A Világidő fogalma az asztrológiában olyan időtartamot jelent, amely a Nap látszólagos pályájának, vagyis zodiákuson keresztüli útjának időbeli hosszát méri. Ez a…
Asztrológiai fogalomtár

A Vertex az asztrológiában

2 Mins read
Az asztrológiában a Vertex egy olyan hipotetikus pont, amelyet az Androméda csillagkép alkot. Ptolemaiosz szerint az Androméda galaxis Mars-Hold természetű, azonban asztrológiailag…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük