Asztrológiai fogalomtár

A Kritikus pontok az asztrológiában

2 Mins read

Az asztrológiában a Kritikus pontok fontos szerepet játszanak az asztrológiai elemzésekben és horoszkópokban. Ezek az érzékeny pontok segítenek mélyebb betekintést nyerni az egyes jegyek jellemzőibe, valamint erősítik és hangsúlyozzák az adott jegy tulajdonságait.

Az első csoport a Kos, Rák, Mérleg és Bak jegyeiben található Kritikus pontokat tartalmazza. Ezeken a jegyeken belül a 13. és 26. fok között helyezkednek el ezek az érzékeny pontok. Amikor egy bolygó vagy fontos asztrológiai tényező (pl. Ascendens) ezeken a pontokon áthalad, akkor különösen erős hatást gyakorol az adott jegyre. Például ha valakinek a Napja a Kos jegyénél van, és ezen belül is a Kritikus ponton, akkor kiemelkedően erős kos jellemvonásai lehetnek jelen az illető személyiségében.

A második csoportba tartoznak a Bika, Oroszlán, Skorpió és Vízöntő jegyeiben található Kritikus pontok. Itt pedig a 9. és 21. fok között helyezkednek el ezek az érzékeny területek. Az említett jegyekben születetteknek is jelentős hatással lehetnek ezek a pontok az egyéniségükre és az életükre. A Kritikus pontok áthaladása erősítheti az adott jegy jellemzőit, és még hangsúlyosabbá teheti azokat.

A harmadik csoport az Ikrek, Szűz, Nyilas és Halak jegyeit tartalmazza. Itt a 4. és 17. fok között találhatók a Kritikus pontok. Ezeken a területeken áthaladva a bolygóknak vagy más asztrológiai tényezőknek megnövekedett hatása lesz az illető személyiségére és sorsára. Az említett jegyekben születetteknél ezek a pontok tovább erősíthetik és megerősíthetik az adott jegy tulajdonságait.

Az Arab források több matematikai számításból és elgondolásból vezetnek le érzékeny, kritikus pontokat. Ezek közül soknak nincs különösebb jelentősége, de akadnak közöttük olyanok is, amelyek nagyon fontosak lehetnek az asztrológiai elemzések során.

A Holdcsomópont egy ilyen érzékeny pont, amely sok esetben jelentős hatást gyakorol az egyén sorsára és életútjára. A Holdcsomópont az égi pályának az a pontja, ahol a Hold áthaladása során metszi a Nap pályáját. Ez az asztrológiai elem rendkívül fontos, mivel kapcsolatot teremt a múltunkkal, karmánkkal és lelki fejlődésünkkel.

A Szerencsepont (Fortuna) szintén egy jelentős érzékeny pont az asztrológiában. Ez az ún. arab punktum, amelyet matematikai számítások alapján határoznak meg. A Szerencsepont segít megérteni az egyén szerencséjét, boldogságát és anyagi helyzetét.

A Fekete Hold (nem összetévesztendő a Lilith kisbolygóval) szintén figyelemre méltó érzékeny pont az asztrológiában. Ez egy olyan pont, amelyet sokan a női energiák archetípusának tekintenek. A Fekete Hold hatása nagyon mély lehet és fontos információkat adhat az egyén pszichológiai és érzelmi állapotáról.

Az Kritikus pontok tehát fontosak az asztrológiai elemzésekben és horoszkópokban. Segítenek mélyebb betekintést nyerni az egyes jegyek jellemzőibe, valamint erősítik és hangsúlyozzák az adott jegy tulajdonságait. Az Arab források számos érzékeny pontot hoznak fel, de a legjelentősebbek közé tartoznak a Holdcsomópont, Szerencsepont és Fekete Hold. Ezek a pontok további információkkal szolgálnak az egyén személyiségéről, sorsáról és életútjáról.

Related posts
Asztrológiai fogalomtár

A Zodiákus az asztrológiában

2 Mins read
A Zodiákus az asztrológiában egy fontos fogalom, amely az égen elhelyezkedő állatövet jelenti. Ez az asztrológia talán legismertebb eleme, és alapvetően meghatározza…
Asztrológiai fogalomtár

A Zenit az asztrológiában

2 Mins read
A Zenit az asztrológiában fontos szerepet játszik, mivel a horoszkóp elemzése során segít meghatározni a személy életterületeinek erősségét és jelentőségét. A Zenit…
Asztrológiai fogalomtár

A Világidő az asztrológiában

2 Mins read
A Világidő fogalma az asztrológiában olyan időtartamot jelent, amely a Nap látszólagos pályájának, vagyis zodiákuson keresztüli útjának időbeli hosszát méri. Ez a…
Power your team with InHype

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük